4 Aylık Hamilelik Belirtileri

Hamileliğiniz süresince geçireceğiniz her ay bambaşka hislerle dolup taşacağınız aylardır. Size bir an önce kavuşmak isteyen bebeğiniz her ay yepyeni gelişmeler gösterir. Bu gelişmeleri siz de kendinizde fark edebilir, bebeğinizi bu ayda hissedebilirsiniz. Her geçen gün büyümekte olan bebeğiniz size hem fiziksel hem de duygusal değişimler yaşatabilir.

Her kadında yaşanan bu değişimlerin birbirinden farklı olmasının yanı sıra çoğu kadında benzer değişimler yaşandığı görülür. Vücudunuzu paylaştığınız bebeğiniz sunduğu değişimler ile günden güne büyüyerek hayatınıza katılmaya doğru adımlar atar. Hamileliğinizin neredeyse yarısına yaklaştığınız 4’üncü ayınızda birinci trimesteri geride bırakarak ikinci trimestere geçmiş olursunuz.

Tüm bunların yanı sıra 4 aylık evliyim hamile kalamıyorum diye düşünüyorsanız hamile kalmanın yolları hakkında bilgi edinebilir veya doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.

3 aylık hamilelik belirtileri ile 4 aylık hamilelik belirtileri arasında farklar olabilmektedir.

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

Artık minik bir insan görünümüne kavuşan bebeğinizi bu ay hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu hissi ikinci kez anne olan bazı kadınlar daha erken hissedebiliyorken, bazı kadınlar 4 ay sonunda da hissedebilir. Küçük tekmeler ile varlığını size unutulmaz bir şekilde gösteren bebeğinizin bu ay neler yaptığını merak ediyor olabilirsiniz. Peki, “4 aylık bebek neler yapar?” Aşağıdaki maddelere göz gezdirerek bu sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

  • Bebeğiniz dışarıdan gelen sesleri duyabilir
  • Bebeğinizin yüzü gelişir
  • Bebeğinizin parmak izleri bu ayda gelişir ve baş parmağını emmeye başlar
  • Bebeğiniz kaşlarını çatabilir gülümseyebilir veya şaşırabilir
  • Böbrekler idrar üretmeye başlar
  • Anne karnından yansıyan parlak ışıkları bebeğiniz görebilir
  • Gözler yerini bulur ve hareket halindedir
  • Karaciğer safra salgılar
  • Pankreas gelişmeye başlar

Bu gibi çeşitli değişimleri yaşayan bebeğiniz sizi minik tekmeler ile heyecanlandırabilir. 4 aylık gebelik cinsiyet belirlemesi için doğru bir aydır. Günlerce merak ettiğiniz bebeğinizin cinsiyetini doktorunuzun yardımıyla 4 aylık hamilelik görüntüleri sayesinde görebilirsiniz. Genellikle cinsiyet gebeliğin 5.ayına doğru kesinleşir. Cinsiyet dışında annelerin en merak ettiği sorulardan biri ise “4 aylık hamilelik kaç haftalık olur?” sorusudur. 4 aylık gebelik 14 ve 17’nci haftalar arası gebeliği kapsar. Aynı zamanda 4 aylık hamilelik karnı büyüyen bebeğiniz ile bu ay görünmeye başlayabilir.

4 Aylık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğinizin geride kalan ilk 3 ayında karşılaştığınız belirtilerin bazıları bu ayda hafifleyebilir. Özellikle sabah sizi bir hayli rahatsız eden mide bulantısı şikâyetiniz var ise bu ayda azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Azalan şikayetleriniz doğrultusunda bebeğinize daha çok yönelerek bir an önce bebek alışverişi yapma heyecanına kapılabilirsiniz. Hamileliğiniz dördüncü ayında karşılaştığınız bazı belirtiler vardır. 4 aylık hamilelik belirtileri şu şekildedir.

  • Kilo artışı
  • Karın ve göğüs bölgesinin büyümesi sebebiyle ortaya çıkan kaşıntı
  • Nefes almakta zorlanma
  • Sürekli yemek yeme isteği
  • Çatlaklar
  • Mide yanması
  • Hazımsızlık
  • Kabız
  • Depresyon halinden çıkma ve enerji
  • Varis
  • Cilt tonunda değişim

Bu gibi belirtilerin yanı sıra 4 aylık hamilelikte kasık ağrısı yaşayabilirsiniz. Oluşmasının sebebi genellikle rahmin büyümesi sebebiyle rahim etrafındaki bağların gerilmesinden kaynaklanır. Kasık ağrısının dışında 4 aylık hamilelikte karın ağrısı da görülebilen ağrılardan oluyor. Karın ağrısına genellikle rahim bağındaki değişikliklerden kaynaklanır ancak şiddetli ağrılar için doktora görünmeniz gerekir. 4 aylık hamilelikte vajina ağrısı genellikle rahimdeki kasların gerilip kısalması ile ortaya çıkar. Bu durum vajinada batmaya sebep olabilir. “4 aylık hamilelikte cinsel ilişkiye girilir mi?” diye düşünüyorsanız doktor onayıyla anormal bir durum olmadığı sürece ilişkiye girebilirsiniz.

4 Aylık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Hamileliğiniz ilk 3 aylık döneminde bazı rahatsızlıklar ile karşılaşmanız olasıdır. Bu rahatsızlıkların içerisinde sık görülen mide bulantıları yer alır. Mide bulantıları sebebiyle ilk 3 aylık dönemde yemek yiyememe durumu çoğu kadında karşılaşılan bir durumdur. Bu durum kilo alımının ilk 3 aylık dönemde fazla olmamasına sebep olur. İlk 3 aylık dönem bittikten sonra 4. aya girdiğinizde ise yemek yeme kabiliyetiniz artabilir. Gebeliğin 4.ncü ayında bebek hızlı bir gelişme gösterir. Bebeğinizin bu gelişimine katkıda bulunmanız için yeterli ve sağlıklı gıda alımı gerçekleştirmeniz gerekir. Bu sebeple bu ayda kilo alımı gerçekleşebilir. “4 aylık hamilelikte kaç kilo alınır?” sorunuza 1,5 kilo alınabileceği cevap olarak verilebilir. Aynı zamanda gebelikte merak edilen sorulardan biri “4 aylık hamilelikte nelere dikkat edilmeli?” sorusudur. 4 aylık hamilelikte ağır kaldırmak sakıncalı bir durum olduğundan ağırlık kaldırmayıp doktorun önerdiği egzersizleri uygulamak yeterlidir. Bunun dışında dikkat edilmesi gerekenler yatış pozisyonlarına dikkat etmek ve sağlıklı beslenmektir.

4 Aylık Gebelikte Beslenme Listesi Nasıl Olmalı?

Hamileliğin her ayında sağlıklı ve dikkatli beslenmek hem anne hem de bebek için bir hayli önemlidir. Anneler ne kadar sağlıklı beslenirse bebeklerin gelişimine o kadar katkıda bulunurlar. Peki 4 aylık hamilelikte beslenme listesi nasıl olmalıdır? Sorunuza cevap bulmak için aşağıdaki maddelere göz gezdirebilirsiniz.

Folik asit beslenme listelerinin en çok önerilenlerinden biridir. Folik asit için beslenme listenize yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller veya mercimek gibi besinler ekleyebilirsiniz.

  • Demir açısından zengin et ve et ürünleri, kuru baklagiller
  • B12 vitamini açısından zengin et, balık, süt gibi besinler
  • Çinko açısından zengin et ve deniz ürünleri
  • İyot açısından zengin deniz canlıları
  • B6 vitamini açısından zengin et ve et ürünler, tahıllar
  • A vitamini açısından zengin karaciğer, havuç, ıspanak
  • C vitamini açısından zengin domates, patates veya kuşburnu gibi besinler

4 aylık hamilelikte bebeğin aşağıda olması nedir?

4 aylık hamilelikte bebeğin aşağıda olması her zaman tehlikeli bir durum varlığını göstermez. Kanama ve ağrınız yoksa veya rahim ağzı uzunluğunuz 3 cm’den kısa ise endişe duyulmayabilir.

4 aylık hamile oruç tutabilir mi?

4 aylık hamilelikte oruç tutma konusu pek çok farklı görüşe sahip bir konudur. Genel olarak doktorlar tarafından 4 aylık hamilelikte oruç tutulması önerilmez.

4 aylık hamilelikte memeden sıvı gelmesi nedir?

4 aylık hamilelikten memeden gelen sıvı eğer prolaktin hormonundan kaynaklanıyorsa tehlikeli bir durum olmadığı söylenebilir.

4 aylık gebelikte mide bulantısı olur mu?

Genellikle gebeliğin 16. haftasından sonra düzelen mide bulantısı, bazı anne adaylarında 6.aya kadar sürebilir.

Yorum yapın