Her insanın 20’li yaşlarında hayatlarının daha iyi ve 50’li yaşlarda daha düzenli olmasını sağlamak için yapması gereken bazı şeyler vardır. Aynısı senin içinde geçerli. 20’li yaşlarınızda hayatınızı nasıl şekillendirdiğiniz, geri kalan yaşam yolculuğunuzun gidişatını belirleyecektir.
Hepinizle 20 şey konuşmak istiyorum. 20’yi geçtiysen, sorun değil. Bu bilgileri de kullanabileceğiniz için okumaya devam edin.
50’li yaşlarında olan birinden, 20’li yaşlarınızda 50’ye geldiğinizde hayatınızı daha iyi hale getirmek için yapabileceğiniz şeylerle ilgili bazı tavsiyeler vermek istiyorum.
Niye ya? Basit, 50’li yaşlarımdayım, 30 yıl oradaydım, keşke bu bilgeliğe sahip biri bana bu basit ipuçlarını verseydi. Hayatım şu an iyi değil ama bu bilgiyi 20’li yaşlarımda bilseydim daha da iyi olabilirdi.
20’li yaşlarda hayat
Genç bir yetişkinsiniz ve bazı şeyleri erteleyebileceğinizi hissediyorsunuz; Ne de olsa, sadece 20’li yaşlarındasın, emeklilik için endişelenecek 45 yılın var.
Bir ev satın almak, bir aile kurmak, 30’lu ve 40’lı yaşlarınızda gibi görünen tüm o şeyleri ciddiye almak için bolca zamanınız var.
ŞİMDİ ciddi olma zamanı. Bir gün 20 yaşındasın ve ertesi gün 50 yaşındasın ve emeklilik hemen köşede. Tecrübeden bahsetmişken; göz açıp kapayıncaya kadar geçer.
50’li yaşlarda hayatı kolaylaştırmak için 20’li yaşlarınızda neler yapabilirsiniz?
Şu anda 20’li yaşlarındasın ve hala olgunlaşıyorsun ama 50’lerindeyken hayatı daha iyi hale getirmek için 20’lerinde yapman gereken 6 şey var.
1. Öğrenilmesi ve yapılması gereken en önemli şeylerden biri Bütçedir.
Evet, bekar da olsanız bir bütçe yapın ve ona sadık kalın; emeklilik için bir kısım içerir. Otomatik arızalarınız gibi acil durumlar için tasarruf sağlayın, olgunlaştıkça sıcak su ısıtıcısından neden tasarruf etmediğiniz aklınıza gelecek! (evet, ne kadar sıradan biliyorum).
2. Emeklilik için plan yapın.
Evet, sadece 20 yaşındasın ama şimdi emeklilik için planlamaya ve ertelemeye başlama zamanı. Mal ve hizmet fiyatlarının yıllar içinde artacağını anlamalısınız. Bugün 2,00 dolara mal olan, 40 yıl içinde 10,00 dolara veya muhtemelen daha fazlasına mal olacak. Bugün bir kısmı ile başlayın, her ödeme döneminde brüt maaşınızın minimum %6’sını ayırın.
Dürüst olmak gerekirse, 20’li yaşlarınızda, bekar olduğunuzda, ipoteksiz, bu miktarın 2 ila 3 katına katkıda bulunmalısınız.
3. Sağlığınıza dikkat edin.
Evet, evet, 20’li yaşlarında olduğunu biliyorum. İnan bana, bende o yaşlardaydım ve şimdi keşke daha fazla dikkat etseydim. Sağlıklı beslenmeyi öğrenin, her gün egzersiz yapmaya zaman ayırın. Her gün egzersiz dediğimde, sert bir etki egzersizini kastetmiyorum. Çalışmanızı haftanın günlerine bölün. Pazartesi – yürüyüş, Salı – kardiyo, Çarşamba – kaslarınızı çalıştırın; ilerde önemini anlayacaksın.
Neden soruyorsun? Germe hareketleri kadar basit bir egzersizin bile düzenli egzersizin stresi azalttığı kanıtlanmıştır. Bu sadece fiziksel sağlığınız için değil, zihinsel sağlığınız için de önemlidir.
4. Doğru zihinsel tutumu geliştirin.
Bu doğru; Tutumunuzun hayata nasıl yaklaştığınızla çok ilgisi var. Olumlu, mutlu bir zihinsel tutum, zor zamanları atlatmanıza yardımcı olacaktır. Hayata pozitif bakmazsanız, kendinize acıma tuzağına düşmek çok kolaydır. Bu tuzak ve olumsuz bir zihinsel tutum, yaşamın ilerleyen dönemlerinde depresyona ve endişeye yol açacaktır.
5. Bu muhtemelen en önemli 2. şey olmalıdır, bu yüzden dikkat edin.
Sahip olduğun şeyle mutlu ol; bu daha fazlasını isteyemeyeceğin anlamına gelmez. İşte hatırlamanız gereken şey: istemek ve ihtiyaç duymak arasında bir fark vardır. İnsanlar ne derse desin, mutlu olmak için altı haneli bir gelire sahip olmanıza gerek yok.
Yaptığınız işi seviyorsanız, başınızın üstünde bir çatınız, sofranızda yemek varsa (özellikle bir ailen varsa) mutlu olmak için bir sebebiniz var, bununla gurur duyun.
6. Hayatta yapmak istediğiniz şeylerin peşinden gidin.
Yemek yapmayı, dans etmeyi öğrenmek, eğitimine devam etmek, ev almak, roman yazmak gibi şeyler. 20’li yaşlarınızda hayatınıza ne kadar çok denge getirebilirseniz, 50’li yaşlarınız ve sonrası o kadar dengeli olacaktır.
Sonuç
20’li yaşlarımızda hepimiz bol zamanımız olduğunu düşünürüz, çünkü hala olgunlaşmaktayız; ama yukarıdaki 6 adımı atıp bunları şimdi hayatınıza dahil ederseniz, 50’li yaşlarınıza geldiğinizde hayatınız daha kolay ve dengeli olacaktır. Dengeli olmak neden önemlidir? Denge, ruh sağlığı için önemli olan mutluluk ve uyumu getirir.
Atabileceğiniz daha pek çok adım var ama bence bu 6 bilgi, 50’li yaşlarda ve 30 yıldan fazla yaşama bilgeliğine sahip biri olarak, odaklanmanız gereken temel 6 şeydir, sonra başkalarını eklemeye devam edin.