Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nasıl Hafifletilir?

Bebeklerde diş çıkarma, büyüme evresinde oldukça karmaşık, birden fazla aşaması olan bir süreçtir. Büyüme sürecinde vücutta oldukça farklı süreçler gelişir. Bunlardan bir tanesi ve belki de en merak edilenlerinden birisi de diş çıkarma olmaktadır. Bu süreci bebekler için oldukça kolaylaştırmak mümkündür. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ciddiye alınmalı ve bebek rahatlatılmalıdır.

Bebekler oldukça narindir ve bu yüzden diş çıkarma sürecinde onu rahatlatmak gerekmektedir. Bebeklerde diş çıkarma dönemi genel olarak 6. ayda başlar fakat daha erken başladığı da görülebilir. Aynı zamanda dişin türüne göre de çıkış süresi farklılık gösterebilir.

Bebeklerin diş çıkarması hem bebek açısından hem de ebeveynleri için konforsuz bir dönemdir. Genel olarak klinik bir problem yaşanmasa da, bebeklerde ateş, huzursuzluk gibi problemleri tetikleyebilir. Bebeklerde diş çıkarma ayı genel olarak 6. ayı işaret etse de bu değişken olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası

Diş çıkarma sıralaması genel aynı olsa da bazı durumlarda farklılık gösterebilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma sırası aşağı yukarı aşağıdaki gibidir:

  • 6 ay – 1 yaş arasında alt, ön kesici dişler,
  • 8 ay – 1 yaş arasında üst, ön kesici dişler,
  • 9 ay – 14 ay arasında üst, yan kesici dişler,
  • 14 – 18 ay arasında üst, ilk azı dişler,
  • 14 – 18 ay arasında alt, ilk azı dişler,
  • 14 – 22 ay arasında üst, köpek dişler,
  • 16 – 24 ay arasında alt, köpek dişler,
  • 22 – 32 ay arasında üst, ikinci azı dişler,
  • 24 – 30 ay arasında alt, ikinci azı dişler.

Bebeklerde diş çıkarma gecikmesi genetik ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Fakat bebek 1 yaşına bastıysa ve hala ilk dişini çıkarmadıysa uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma süresinde gecikme olursa bu önemli bir belirti olabilir. Diş çıkarma gecikmesi hipotiroidi, raşitizm ve mongolizm gibi hastalıkların belirtisi olabileceği için görmezden gelinmemelidir. Hamile kalmak istiyorum, diyen çocuk sahibi olmayı düşünen herkesin bu süreci iyi bilmesi önemlidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Birçok bebek oldukça sancılı geçen bu süreçte fazla rahatsızlık hissi yaşar ve bu konforsuz duruma ebeveynlerinde bebekle beraber dahil olması gerekmektedir.

Birçok kez ateşlenen bebeğin diş çıkardığı düşünülse de, bundan daha farklı belirtiler de bulunmaktadır. Fakat bazı bebeklerde herhangi bir belirti görülmediğine de rastlanılmıştır. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş kaşınması, diş çıkaran bebekler göz önünde bulundurulduğunda en çok rastlanan belirtiler arasında yer alır. Sürekli katı maddeleri ısırmaya çalışmasının nedeni budur.
  • Bebeklerde diş çıkarma zamanı huysuzluk ve uykusuzluk görülebilir. Bu yüzden bebeklerin rahatlamasını sağlamak oldukça önemlidir.
  • Çocuklarda ishal nedenleri arasında yine diş çıkarma ön plana çıkmaktadır. Bebeklerde diş çıkarma ishal ne kadar sürer, sorusunun yanıtı da ortalama 1 hafta olmaktadır.
  • Bebekler diş çıkarırken daha fazla tükürük üretebilir ve ağız kenarlarında bazı döküntüler oluşabilir.
  • İştahsızlık da diş çıkarma süreci içerisinde bebeklerde sık görülür. Biberon ve mamayı reddetmesi de bu sebeple görülebilir.
  • Bebeklerde diş çıkarmaya bağlı ateşlenme kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Bebeklerde uyku düzeni ve kalitesi oldukça önemlidir. Bu sebepten ötürü en iyi bebek yatağı hakkında bilgi sahibi olarak zaten kötü olan uyku deneyimini daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu ne kadar sürer?” Diş patlayana kadar bu huzursuzluk devam edecektir. Ortalama 4-8 gün bu huzursuzluğun gitmeyeceğini göstermektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarmaya Ne İyi Gelir?

Birçok insan diş çıkarma sürecinin doğal bir şekilde ilerlemesi gerektiğini savunsa da, bebeğinizin ağrılarını azaltmak mümkün. Bu sebepten ötürü diş çıkarmaya iyi gelen bazı yöntemleri uygulamanız mümkün. Peki bebekler diş çıkarırken onları nasıl rahatlatabilirsiniz?

  • Diş kaşıma ürünleri kullanabilirsiniz. Fakat bu ürünlerin soğuk olmasında fayda var. Zira soğuk kompres diş etini rahatlatır ve bebeğin rahat bir uyku çekmesini sağlayabilir.
  • Yine 6 aydan büyük bebeklere hafif soğutulmuş su içirmek de faydalıdır.
  • Hafif soğuk suya sokulmuş parmağınızla bebeğinizin diş etlerine hafif hafif masaj yapabilirsiniz. Dişlerin tam çıkmaması sebebiyle bebeğin parmağınızı ısırmasına izin verebilirsiniz.
  • Bebeklerde diş çıkarma bitkisel çözüm ya da ilaçlı çözümlerden uzak durmalısınız. Eğer herhangi bir ek çözüm arıyorsanız, uzman hekiminizden destek almanız oldukça önemlidir.

Diş çıkarma ağrısı çok yoğun olmadığı için bebeklerde diş çıkarma için ilaç kullanımından bu sebeple uzak durmanızda fayda var. Özellikle bebek asprini gibi ürünleri doktorunuzdan bilgi almadan kesinlikle kullanmamalısınız.

Bebeklerde diş çıkarma süreci sancılı olabilir ama unutmayın ki onu rahatlatmak sizin elinizde. Bu yüzden endişe etmemeli ve paniklememelisiniz. Unutmayın ki bu doğal bir süreçtir ve ertelenemez.

Bebeklerde diş çıkarma ateşi ne kadar sürer?

Bebeklerde diş çıkarma ateşi kanıtlanmamış olsa da, kimi otoritelere göre bu süreç ateşin bir çıkıp bir inmesiyle beraber ortalama 4-6 gün sürmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma ne kadar sürer?

Bebeklerde diş çıkarma süresi ortalama 4-8 gündür.

Bebeklerde diş çıkarmaya ne iyi gelir?

Diş etine masaj yapabilir, diş kaşıma ürünlerini hafif serinleterek bebeğinize verebilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma neden gecikir?

Bunun genetik sebepleri olabilir. Eğer 1 yaşını geçmiş bir bebek hala diş çıkarmadıysa, mongolizm, raşitizm ve hipotiroidi gibi kimi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

Yorum yapın