Folik Asit Nedir? Hamilelikte Folik Asit Neden Kullanılır?

Pteroil glutamik asit olarak da bilinen folik asit, sentetik olarak bilinen B vitamini formudur. Birçok hücre için oldukça önemli olan folik asitin doğal olan formuna “folat” denmektedir. “Folik asit nedir?” sorusuna kısaca, B vitaminin sentetik olarak bulunan formudur, yanıtı verilebilir.

Özellikle hamileler ve hamile kalmak istiyorum diyenler için doktorlar tarafından önerilen folik asit, çocuğun gelişimi ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Fakat özellikle hamilelik sürecinde doktor önerisi dışında hiçbir vitaminin kullanılması önerilmez.

Peki, hamilelikte folik asit ne işe yarar?” Folik asit kullanarak hücre bölünmesini daha sağlıklı sürdürebilir ve gebe kalmakla beraber gebeliği sürdürmeye de olanak sağlayabilirsiniz. Hem bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi hem de annenin sağlıklı ve huzurlu olması için folik asit oldukça önemlidir.

Hamilelikte Folik Asit

Folik Asit Ne İşe Yarar?

Folik asit ne işe yarar?” sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; hücre bölünmesini kolaylaştırması ve yeni hücre oluşumuyla beraber hücrelerin yenilenmesinde yardımcıdır. Bebeğin sinir siteminin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar. DNA, RNA, kemik iliği, kırmızı kan hücresi üretiminde oldukça faydalıdır.

Özellikle damarların sertleşmesini önleyerek felç ve kalp krizi gibi olumsuz durumların önüne geçen folik asit yalnızca gebelik öncesi ve sırasında değil; hastalıkların tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Gebelik öncesi folik asit kullanımı erkeklerin ve kadınların üreme şansını arttırabilir. Eğer kadınlarda kısırlık belirtileri varsa, uzman doktor folik asit kullanılmasını önerebilir. Aynı zamanda halsizlik, depresyona eğilim, kanser riskinin artması da folik asit eksikliği sebebiyle ortaya çıkabilecek problemlerden bazılarıdır.

Hamilelikte folik asit kullanımının çok önemli bir yan etkisi gözlemlenmemiştir fakat yüksek miktarda folik asit, vücuttaki B12 eksikliğini gizleyebilir. Bu sebepten ötürü doktor kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.

Doktor tavsiyesine rağmen hamilelikte folik asit kullanmayanlar, bebeğin sinir sisteminde sakatlıklar görebilir. Folik asit kullanmamak illa bu hastalığı göreceğiniz anlamına gelmese de, kullananlara oranla görme olasılığınız daha yüksek olacaktır.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri

Folik asit eksikliği bebeğin sinir sistemi rahatsızlıklarına sahip olmasına neden olabilir. Nöral tüp defekti olarak da bilinen spina bifida ile karşı karşıya kalmamak için hamilelik öncesi ve sırasında bu vitamini kullanmak oldukça önemli.

Hamilelik öncesi ya da sırasında folik asit eksikliği belirtileri nelerdir? Aşağıda madde madde folik asit eksikliği belirtilerini görebilirsiniz:

  • Yorgunluk ve halsizlik hissi
  • Uyuşuk ve sinirli olma
  • İshal
  • Saçların beyazlaması
  • Nörolojik semptomlar (yanma, batma ve karıncalanma hissi)
  • Depresyon
  • Mide bulantısı, istifra, ağrı
  • Nefeste darlık
  • Renkte solma

Yukarıdaki maddeler en sık görülen folik asit eksikliği belirtisi olarak kabul edilmektedir. Yine de uzman görüşü almadan teşhis koymanın imkanı bulunmamaktadır.

Hamilelik öncesinde ya da sırasında doğum sigortası yaparak doğum öncesi ve sonrası masraflarınızı azaltabilirsiniz.

Folik Asit Nelerde Var?

İlaç kullanmak istemeyen kişiler “folik asit nelerde var?” sorusunun yanıtını arıyor. Baklagillerde, yeşil yapraklı sebzelerde, turunçillerde, avokado, fındık, yumurta, pancar, brokoli gibi besinlerde doğal olarak folik asit bulunmaktadır. Fakat bu oranların yetme olasılığı yine hamilelik öncesi ve sırasında yaptıracağınız kan tahliliyle ortaya çıkacaktır.

İlaç kullanmayan ya da folik asit desteği almayan kişiler ilk olarak “folik asit düşüklüğü nedir?” sorusunun yanıtını arıyor. Folik asit eksikliği nihayetinde bir vitamin eksikliğidir ve bu durumda yorgunluk, tende solukluk, halsiz olma gibi belirtiler ortaya çıkar ve birçok problemle karşılaşma olanağınız artar. Gebe olmayan bireylerin de doğal folik asit besinlerini tercih etmeniz önerilir.

Folik Asit Hamile Kalmayı Kolaylaştırır mı?

“Folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı?” sorusunun yanıtı oldukça basittir: evet, kolaylaştırır fakat hamilelikten sonra da doktorun önerdiği süre boyunca kullanılması önemlidir. Böylece bebeğinizin omurilik gelişimini destekleyebilirsiniz.

Hamile kalmayı kolaylaştıran folik asit, belirli hastalıkların tedavisinde de doktor önerisiyle kullanılan bir takviyedir. Bu sebeple tüm takviyeler ve ilaçlar gibi, folik asidin de uzman tavsiyesiyle kullanılması oldukça elzemdir.

Gebelik diyeti yapmak isteyen anne adayları folik asit içeren besinler tüketmeye özen göstermelidir.

Hamilelikte en iyi folik asit markası hangisi?

Folikosal, Foliwell, Folidoce gibi markalar bulunsa da, folik asit bulunan besinler de ek olarak tercih edilebilir.

Hamilelikte folik asit kullanılmazsa ne olur?

Bebekte sinir sistemi sakatlığı ortaya çıkabileceği gibi, anne adayında halsizlik, tende solukluk, mide bulantısı, kusma, depresyon gibi problemler görülebilir.

Hamilelikte folik asit yan etkileri nelerdir?

Damaklarda kötü tat, midenin bulanması, iştahın kaybolması, sinir hali, uyku düzeninin bozulması gibi bazı yan etkiler görülse de, kullanılmaması durumunda ortaya çıkabilecek problemlerin yanında küçük riskler olarak görülebilir.

Hamilelikte folik asit ne zamana kadar kullanılır?

Hamilelik planı olan her bireyin gebelikten önce folik asit kullanmaya başlaması ve hamileliğin 3. Ayının sonuna kadar devam etmesi önerilir. Eğer doktorunuz uygun görürse, ilerleyen süreçte de kullanmanızda herhangi bir problem olmaz.

Yorum yapın