İyi Bir İlişkiyi Öldüren 6 Şey

Bazı insanlar tek bir hayata şiddetle bağlıyken, insan doğası ve evrimsel biyoloji, insanların büyük çoğunluğunun yakın bir ilişki arzuladığı anlamına gelir.

Ancak bu ilişkileri sürdürmek kolay değil. İlk evliliklerin kabaca yüzde 40’ı başarısız olurken, sonraki evliliklerin başarılı olma olasılığı daha da düşük.

Sebepler bireyler kadar çeşitlidir, ancak işte ayrılığa yol açan en yaygın ilişki sorunlarından 6 tanesi.

1. Güven sorunları

Güven, ilişkilerdeki arkadaşlık ve yakınlığı bir arada tutan kesinlikle gerekli bir unsurdur, fakat aynı zamanda kazanılması ve korunması en zor şeylerden biridir. Güven sorunları, finansal seçimlerden duygusal güvenilirliğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.

Çoğu zaman, ilişkide bir eşin kumar alışkanlığı gibi veya yeni bir şehre taşınma gibi tam olarak tartışılmamış ve çözülmemiş temel sorunlar bulunur. Zaman içinde bu çözülmemiş sorunlar, günlük ilişkilere sızabilir ve en sıradan durumlarda bile bir şüphe bulutu oluşturabilir.

2. Aldatma ve kıskançlık

Güven, bir ilişkinin birçok alanında zedelenebilirken, şüphelenilen veya onaylanan aldatma, üstesinden gelinmesi en zor olan durumlardan biridir. Duygusal ilişkilerden fiziksel birlikteliklere kadar uzanan aldatma, etkilediği ilişkilerin neredeyse yarısını bitirme eğilimindedir. Birlikte kalmaya karar verseniz bile, önceki ilişkinizi yeniden inşa etmek zorlu ve duygusal olarak yorucu bir süreçtir.

Bu durum, gerçekte aldatma olmadığı halde suçlamaların yapıldığı durumlarda da geçerlidir. Aldatmanın yıkıcı bir deneyim olması nedeniyle, haksız yere suçlanmak, yoğun bir kişisel saldırı gibi hissedilebilir ve güveni ile yakınlığı yok edebilir. Kanıtsız suçlamalardan kaçınmak, korkularınızı veya şüphelerinizi tehditkar olmayan ve açık bir şekilde ifade etmek son derece önemlidir.

3. İletişim zorlukları

Birçok çift, “farklı diller konuştuklarını” iddia ederek iletişim kurmakta zorlanabilir. Bu iletişim eksikliği, bir zamanlar yakın olan bir çiftin, zamanla tamamen farklı alanlarda faaliyet göstermeye başlamasına ve birlikte yaşayan ortaklardan ziyade sadece oda arkadaşı gibi hissetmelerine yol açabilir.

Zaman geçtikçe, yalıtılmışlık ve yalnızlık hissi ortaya çıkabilir ve bu durum, ilişkinin dışında duygusal yakınlık arayışına neden olabilir. Ayrıca, iletişim eksikliği, önemli konuşmaların sağlıklı çözümler yerine alay ve küçümsemeye dönüşmesine yol açabilir, bu da ilişkinin temelini daha da zayıflatabilir.

4. Denge eksikliği

Dengesiz ilişkiler, özellikle genç çiftlerde ve yeni çocuk sahibi olanlarda veya yaşlanan ebeveynlere sahip kişiler arasında yaygındır, ancak herkesin başına gelebilir. Dengesizlik, bir veya her iki partner, ilişkiye öncelik vermek yerine diğer insanlara veya durumlara aşırı önem verdiğinde meydana gelir.

İlişkilerin doğal iniş çıkışları normaldir ve özellikle kriz zamanlarında ilişkinin arka plana atılması doğal olabilir. Ancak, bu durum bir sorun haline geldiğinde, bir partner sürekli olarak kendini ihmal edilmiş, duyulmamış veya değersiz hissetmeye başlayabilir.

Dengesizliğin ilişkiyi mahvedebilecek örnekleri arasında tatilleri her zaman bir ebeveyn grubuyla geçirmek, bir partnerin işten sonra her gece arkadaşlarıyla içki içmesi veya tüm tatil kararlarının tek bir partner tarafından alınması bulunabilir. İlişkinizin dışındaki sorunlarla uğraşırken bile, partnerinize düzenli olarak değer verdiğinizden ve ona da söz hakkı tanıdığınızdan emin olun.

5. Uyumluluk sorunları

Zıtların birbirini çektiği doğru olsa da, karşıtların ilişkisini sürdürmek oldukça zor olabilir. Değerler ve dünya görüşü gibi alanlarda temel bir uyumluluk, rahat ve uzun vadeli bir ilişki için gereklidir. Eğer radikal bir şekilde farklı iseniz, saygı ve uzlaşma çok önemli hale gelir.

Yılbaşı kutlamalarından dini hizmetlere katılıma kadar her türlü konu, temel uyumluluk eksikliği olan çiftler için bir sorun kaynağı olabilir. Zamanla, yalnızca en kararlı ve adanmış çiftler, büyük uyumluluk sorunlarının üstesinden gelebilir.

6. Kötü niyetli davranış

İstismar, bir ilişkide asla hoş görülmemesi gereken bir davranıştır, ancak maalesef bu tür davranışlar süreklilik gösterme eğilimindedir. Öfke, saygısızlık ve duygusal olarak çekilme gibi eylemler ilişkiyi hemen bitirmese de, devam eden bu tür kalıplar zamanla insanları yıpratabilir. Partnerinizin düşüncelerine, inançlarına ve duygularına saygı duymama ya da bu konularda isteksizlik göstermek, ilişkinin güven ve yakınlık temellerini yıkabilir.

Bu tür yaygın ilişki sorunları ilişkileri mahvedebilirken, aynı zamanda ilişkinizi tekrar rayına oturtmak için fırsatlar sunabilir. Eğer siz ve eşiniz zorluklarla karşılaşırsanız, profesyonel bir danışmandan yardım almayı düşünmek faydalı olabilir. Eğer her iki taraf da bu durumun sorumluluğunu üstlenmeye ve gereken çabayı göstermeye istekliyse, ilişki genellikle kurtarılabilecek potansiyele sahiptir.

Yorum yapın