Kadınlarda çoğunluk olmak üzere sık görülebilen kanser türü yüzde 25 oranla meme kanseri. Meme kanseri, deri kanserlerinden sonrasında hanımlarda en sık görülen kanser türü. Hanımlarda kansere bağlı ölüm sebepleri içinde akciğerden sonrasında meme kanseri içeriyor. Çağımızın korkulu rüyası meme kanserine karşı en büyük savaşçı ise erken teşhis. Tertipli olarak meydana getirilen kontrollerle meme kanserini yenmek mümkün.
Her geçen gün adını daha oldukça duymaya başladığımız meme kanseri bayanların korkulu rüyası. Meme kanseri sebebiyle birçok hanım yaşamını kaybediyor, memesini aldırmak zorunda kalıyor ya da acı verici tedavi süreci yaşıyor. Her hastalıkta olduğu benzer halde meme kanserinde de erken teşhis oldukça önemli. Tertipli kontroller yardımıyla hem kendi sağlınızı hem de sevdiklerinizi meme kanserinden korumak mümkün. Dikkatsizlik etmeyin kanser değil, erken teşhis edilememesi ölüme neden oluyor. Bu sebeple meme kanseri erken teşhis ile kolay atlatılan bir kanser türüdür ve siz, evinizde uygulayabileceğiniz rahat birkaç muayene ile vücudunuzdaki değişimleri fark ederek meme kanserini yenebilirsiniz.
Meme Kanserinin Emareleri Nedir?
Her meme ağrısı kanser demek değildir
Her hanım yaşamının bazı dönemlerinde meme ağrısı çeker. Meme ağrısının birçok sebebi olabilir. Bu ağrı içinde şüphe duyulacak ağrı, aynı noktada devam eden ve uzun devam eden ağrılar olmalıdır. Eğer siz de bu şekilde bir ağrı çekiyorsanız kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz.
Ele gelen kist var mı?
Memede yada meme çevresinde ele gelen kist ya da kitlenin olması aklınıza direkt ‘kanser miyim’ endişesini getirebilir. Eğer benzeri bir durum yaşıyorsanız kesinlikle doktorunuza görünüp bu kitleyi inceletmelisiniz.
Memenin görünümü önemli
Meme kanseri, daima kitle ile işaret vermez. Kimi süre meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği benzer halde durumlar da görülebilir. Meme kanserinin ilk bulguları içinde yer edinen bu değişimler, kesinlikle doktorunuza görünmeniz gerektirme ettiğinin sinyallerini verir.
Meme başını deneyin
Meme ya da meme başlangıcında her zamankinden değişik olarak içeri doğru çekilme görülmesi meme kanseri riskini doğurabilir. Meme başınızın düzgüsel görünümünden değişik olması bir işarettir. Bilhassa de tek meme başlangıcında görülen içeri çekilme var ise… Gene meme başından sıkmadan gelen sarı-yeşil renkte ve boza kıvamında olan akıntılar kanser bulguları içinde yer alır. Bu akıntılar koyu kahverengi, siyah yada kan renginde ise asla dikkatsizlik edilmemelidir.
Meme Kanseri İçin Ne Kadar Risk Taşıyorsunuz?
Her hanım meme kanseri olabilir. Bilhassa 50 yaşını geçmiş hanımlarda meme kanseri sık görülür. Her ne kadar 50 yaş sınırı olsa da meme kanseri daha genç yaşlarda da görülebiliyor. Bu yüzden rutin kontrolleri dikkatsizlik etmemek oldukça büyük önem taşıyor. Meme kanseri için ne kadar risk taşıdığınızı tahminen anlamak mümkün. Eğer geçmiş dönemde tek bir memenizde meme kanseri emaresi olduysa diğeri memenizde kanser oluşma riski, düzgüsel bir hanıma bakılırsa 4 kat daha oldukca olacaktır. Meme kanseri haricinde yumurtalık kanseri, rahim kanseri geçirmişseniz meme kanseri olma olasılığınız normalden oldukca daha fazladır.
Meme kanseri genetik bir risk taşır. Ailesinde 1. dereceden (anne, baba, kız kardeş…) yakınlık seviyesi olanlarda meme kanseri görülmesi yüksek bir orana haizdir. Genel olarak meme kanseri taşıyan riskli durumları şu şekilde sırayabiliriz;
- Sigara kullanımı
- Alkol kullanımı
- Genç yaşlarda göğüs bölgesine uygulanan ışın tedavisi
- Şişmanlık
- Atipik değişiklik
- Doğurganlık süresi
- Var ise daha ilkin yapılmış meme biyopsi neticeleri
- Doğurganlık hikâyesi
- Doğum denetim hapı kullanımı
- Östrojen hormonu tedavisi görmek
- Sosyoekonomik seviyenin yüksek olması
Evde Meme Muayenesi
Ayna karşısına geçin ve vücudunuzdaki değişimleri gözlemleyin
Elinizi belinize koyun ve memelerinizin bakışımlı olup olmadığını deneyin. Kitle ya da kist olup olmadığını gözlemleyin.
Meme derisini gözlemleyin
Meme derisinde bir çöküntü ya da renk değişikliği olup olmadığına bakın. Bu işlemi elleriniz belinizde ve ellerinizi havaya kaldırıp tekrarlayın.
Elle denetim yapın
Yatağa uzanın, elinizi başınızın arkasına yerleştirin. Ilkin sağ memeden başyarak parmak ucunuzla meme başı çevresine hafifçe bastırarak saat yönünde dairesel hareketler yapın. Burada herhangi bir duyarlılık yada kitle olup olmadığı deneyin. Peşinden aynı işlemleri diğeri meme için uygulayın.
Koltuk altını dikkatsizlik etmeyin
Tüm meme muayene edildikten sonrasında koltuk altınıza bakın ve burada da bir şişkinlik olup olmadığını deneyin.
Uyarı: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlıkla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen doktorunuza veya sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışın. Bu içerik, okuyuculara genel bilgi sunmak amacıyla hazırlanmıştır ve okuyucunun özel sağlık durumuna göre kişiselleştirilmemiştir.
Uyarı: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlıkla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen doktorunuza veya sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışın. Bu içerik, okuyuculara genel bilgi sunmak amacıyla hazırlanmıştır ve okuyucunun özel sağlık durumuna göre kişiselleştirilmemiştir.