Yenidoğan işitme testi, bebeğin doğumundan sonra yapılan önemli testlerden sadece bir tanesidir. İşitme kaybı olan bebek ve çocuklar sesleri oluşturup konuşamaz ya da sesleri doğru çıkartacak şekilde konuşamazlar. Eğer işitme testi yapılmazsa, doğru tedavi yöntemi belirlenemez ve çocuğun duyma gelişimiyle beraber dil gelişimi de büyük bir sekteye uğrayabilir.
Sözü edilen gelişimler yalnızca dil ve duyma becerisiyle de sınırlı kalmaz. Yenidoğan işitme taraması yapılmayan bebekler tedavi sürecine alınmayacağı için, psikolojik olarak problem yaşayabilir ve sosyal hayata uyum sağlamada zorluk yaşayabilir. Yenidoğan bebeklerde bulunan işitme kayıpları erkenden önlenebilmektedir. Bu sebepten ötürü kesinlikle yenidoğan işitme testini atlamamanız uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Yenidoğan İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?
Elbette bebeğin doğumunun ardından yapılması gereken bir takım testler bulunuyor. Bunlar arasında çocuğun gelişimini etkileyen en önemli testlerden birisi de işitme testi olmaktadır. Bu testin de anne ve bebek hastaneden taburcu olmadan önce yapılması önerilmektedir.
Peki, herhangi bir sebeple işitme testi yapılmadan hastaneden ayrılmak gerektiyse ya da doğum hastane dışında gerçekleştiyse ne yapmalı? Bebek 2 aylık olmadan bir hastanede işitme testi yapılarak gerekli önlemler alınabilir. “Yenidoğan işitme testi ne zaman yapılır?” sorusunun yanıtı da şu şekildedir: Eğer hastanede doğum yapıldıysa ve imkan varsa, doğumun ardından 48 sonra yapılacak olan yenidoğan işitme testi en net sonuçları verecektir.
Yenidoğan İşitme Testi Nasıl Yapılır?
Ebeveynler “yenidoğan işitme testi nasıl yapılır?” sorusunu merak ediyor. Yetişkinler gibi sese beklenen tepkiyi net olarak veremeyeceği için, bebeğin uykuda olduğu dönemde yapılabilen Oto-Akustik Emisyon Testi ile, dış kulak üzerinden gerçekleştirilir. Yapılacak olan OAE testinin bebeğe hiçbir zararı yoktur ve sadece birkaç dakika içerisinde tamamlanır.
İşitme testi yenidoğan bebekler için zararlı değildir fakat bu testin bebeğin uykuda olduğu dönemde yapılması, huzursuz olmasının önüne geçecektir. Elbette uykuda olmayan bebeklere de OAE testi kolaylıkla yapılabilmektedir.
Ebeveynlerin sorduğu bir diğer soru da, “yenidoğan işitme testi nerede yapılır?” olmaktadır. Bu önemli test elbette özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde yapılmaktadır.
Bebeğim Yenidoğan İşitme Testini Geçemedi, Ne Yapmalıyım?
Hastanede bebeğin doğumunun ardından 2 gün sonra yapılan Oto-Akustik Emisyon Testi sonucunda “bebeğim yenidoğan işitme testini geçemedi“, diyorsanız merak etmeyin. Yenidoğmuş bebeklerlerde ilk işitme testini geçememe oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
İlk testi geçemeyen bebek, iki hafta sonra tekrar OAE testine alınır. Eğer tekrar bu test başarılı sonuç vermezse, üçüncü kez test yapılır. Eğer üç testte de başarılı sonuç alınmazsa, doğuştan duymayan bebek olma ihtimaline karşı İşitsel Beyinsapı Davranımı (İngilizce kısaltması ABR) testi yapılmaktadır.
“Yenidoğan işitme testi kaç günlükken yapılır?” sorusunun yanıtı da bu şekilde, yani 2 günlükken, 2 haftalıkken ve 4 haftalıkken olmak üzere 3 kere olarak verilebilir.
Bebeğin bütün testleri yapıldı ama sadece yenidoğan işitme testi kaldı ise bu testi atlamadan yaptırmanız oldukça önemlidir. Lütfen doktorunuzunuz ya da odyoloğunuzun önerilerini dikkate alınız.
Bebeklerde işitme taraması gibi bebeklerde otizm de oldukça önemlidir. Yenidoğan bebeğinizin tüm testlerini eksiksiz olarak yaptırmanız oldukça önemlidir.
Bebeklerde işitme testi kesinlikle atlanmaması gereken bir testtir.
Yenidoğan bebeklerde işitme kaybı oranı ne kadardır?
Yenidoğan ve test yapılan bebekler arasında işitme kaybı yaşayan bebek sayısı 1000 doğumda 3 olarak söylenebilir.
Özel hastanelerde yenidoğan işitme testi ücreti ne kadar?
Bu durum hastaneden hastaneye değişkenlik gösterir.
Yenidoğan işitme testini kim yapar?
Yenidoğan işitme testini odyolog ya da odyometrist yapar.
Yenidoğan işitme testi ne kadar sürer?
Yenidoğan işitme testi ortalama birkaç dakika sürer. Bebeğin huzursuzlanması ya da uykuda olması bu süreyi değiştirebilir.
Yenidoğan bebeğin işitme testini geçememesi normal mi?
Evet, normaldir. Özellikle ilk birkaç gün içerisinde yapılan testlerde bebeğin yenidoğan işitme tarafmasını geçememesi normaldir. Testten 2 hafta sonra tekrar test yapılması gerekmektedir.
Yenidoğan işitme testi için hangi bölümden randevu alınır?
Yenidoğan işitme taraması eğer doğumun hemen ardından yapılıyorsa, bir randevu almak gerekmez. Eğer daha sonra test yapılması gerekiyorsa, hastanelerin kulak burun boğaz bölümlerinden randevu alabilirsiniz.
Yenidoğan işitme testi hangi bölümde yapılır?
Yenidoğan işitme testi hastanede bebeğin yanına gelerek yapılır. Eğer sonradan yapılacaksa, hastanelerin kulak burun boğaz bölümünde gerçekleştirilir.